OM MIG

Farmor ANNA Natalia Eriksson

Mormor HEDVIG Maria Vilhelmina Sohlberg

Mjölnare Sohlbergs hem som nu finns i Fredros.

Näverkolt m m som skogsfinnarna tog med sig. Förutom rökstugor och bastubad. Lås mer om och besök Finnskogscentrum

Farfar Johan VIKTOR Bergman

Morfar KARL Emanuel Fjell

Klanen Moffat of that Ilk och deras ursprung i Skottland. Huset är från 1250.

Klanen Moffats tartan i svart, grått och rött för klorna hos örnen.

SLÄKTBAND

Så vem är jag?


Eriksson Käck - skogsfinnar från Savolax, Finland


Farmor Anna Natalia Eriksson född i Lekvattnet 1905 av en stark mor Ida som tidigt blev ensam med sju barn. Annas morfar Anders var en Kähköinen och mormor Kajsa Karttuinen. Anders farmors farfars far Mickel Kähköinen föddes 1630 på Fäbacken, Lekvattnet, Värmland. Hans son Olof tog namnet Käck.


Bergman - vallon Belgien


Pappa Stig Bergman försäljningschef Ford, Farfar Viktor skräddare som satt på bord med korslagda ben. Farfars farfar Anders Araham Bergman föddes på Siljansforsbruk i Mora och arbetade som liesmed.


Men det som är mer spännande är farfars farfars mor och hennes farmor mor Margareta Andersdotter Hero född 1684 Övre lanforsen i Bjurtjärn. Namnet Hero kommer från vallonen Henri Henrot född 1560 i Theux, Liege, Belgien och hustru Marie, dotter till Servais från Martea, vars son Jacques Hero/Herou med hustru Marie dotter till Rernar Badon och Helluy de Sougne från Spa, Liege, kom till Sverige 1613 och var av de 900 valloner som stannade i Sverige. Jacques arbetade som platineur i Norrköping men båda följer med sin son Anders till Ålberga bruk där det dör 1673.


Sohlberg Kukkoinen, Ronkainen, skogsfinnar


Mormor Hedvig Maria Vilhelmina Sohlberg född 1913 i Mangen, Gunnarskog, Värmland och har även hon anor från skogsfinnar och Ristiina Finland bak till 1533. Men hennes far var mjölnare Adolv Vilhelm Sohlberg född i Vinger, Norge 1883. Hans far Erik Eriksson Sohlberg var mjölnare och speleman, fiolbyggare och låtskrivare.


Mormors morfar Nils Olsson Hundviken var även han berömd spelaman och låtskrivare. Hans verk finns med i Svenska låtar och Folkmusikkommissionens notsamling. Nils dotter Agnes som fick gården Lennartstomta i present vid sin vigsel med Adolv, Nils var ensamstående med hans enda barn, då Emma, mor till Agnes, flyttad till Amerika och bildade ny familj.


Fjell Moffat Douglas Rutensköld, riddare av Skottland


Morfar Karl Emanuel Fjell född 1909 i Ålgården Arvika, har en spännande historia. Bortsett att han är blåblodig av adel från Skottland (Stewart, Douglas) Tyskland (Wagner), Polen ( Rautenschilt) och Sverige (Rutensköld) i blodet, om så endast på mödernas sida, så är han bördig från Robert Moffat. Riddare som vaktade gränsen mot England för sin kung. Robert blev utsparkad av sin far då han var för elak och for söderut för att kriga med den svenske kungen Karl X i Tyskland. Något som var ganska vanligt bland skotska män som inte ärvde sin gård. När kriget sen avslutades blev Robert med till Sverige för att få arbete i Värmland Närkes regemente, Gillberga. Han vigs med Elisabet Rutensköld (vapensköld nr 328) och får tre döttrar. En av dem, Margareta född 1666 i Väsby Värmland och är min förmoder. 


Givetvis har familjen Moffat en tartan i färger grå, svart och röd för att symboliser en örn med röda klor. Plus en vapensköld i samma färger. I Skottland, Dumfrieshire finns en stad Moffat som jag besökt. Ovanför några mil ligger det stenhus från 1250 som var familjens ursprung. I staden Dumfries ligger ett bibliotek där två kvinnor arbetar och som kan allt om familjen Moffat. Även en släkting. Det blev förvånade när jag kom dit, i deras böcker, dog Robert på slagfält. Ingen visste att hade familj i Sverige. DNA prov visar att jag kommer från Skottland och dessutom har vi i denna släkt den mutation som ger oss sjukdomen hemokromatos.Copyright © All Rights Reserved