SKOGEN

Min äng med björkar där jag som barn gick genom för att hämta mjölk hos tant Karin i granngården. Här föder tranan ungar och råddjur, hare och då och då en varg passerar. Bland granarna finns tjäder och vaktel.

Visst har jag vacker vy från mitt utebadkar? Det är vedeldat under. Prasslar det om lag ligger still är det älgen. Låter korpen, då är det vargen som smyger kring.

Viktora och Rolands köttkor är mitt bästa röjsågsteam. De kommer på sommarhalvåret och håller ängen öppen. Kallkällan ger dem vatten och nyklippt gräs även om det är liknande, gillas starkt.

Granen blommar, visst är den fin? I denna trakt är det speciellt bördig och vi bor på en rullstensås. Det gör att granen behöver ca 70 år för att växa till sig. Men jag som nu läst hållbart skogsbruk på Umeå Universitet, vill gärna blanda in lövträd med.

Här har jag röjsågen framme men det beror på gräsets kvalitet. Nu har jag även liarna i ordning och det ger en bättre känsla både för mig och ängen. Motorsågskörkort tog för några år sedan.

SKOGEN

Min ryggmärg


Min energipåfyllning, mitt ursprung, mitt miljöengagemang, min identitet. Just bilden från min äng med björkar där korna betar om sommaren. Gjord av skogsfinnar med svedjebruk när de kom i slutet av 1600-talet från Savolax i Finland. Gården gavs som gåva till min mormors mormor Agnes när hon vigdes med Adolv Sohlberg 1912.

Copyright © All Rights Reserved